23 Ağustos 2013 Cuma

Zoraki eğitim yaklaşımları

Milli Eğitim Bakanlığı tüm çocukları erken başlatma inadından vazgeçti. Umarım bazı bilgi ve beceriler için herkesin uygun olmayabileceğini artık anlamışlardır.
Aşağıda çok insancıl bir futbol eğitmeninin çocuklardan yapmalarını istediği bir hareket için çocukların başarısızlıklarını izleyeceksiniz. Aslında çocuklar başarısız değil, istenilen hareket çocuklara uygun değil!



Bu durumu aşağıdaki karikatür çok güzel anlatıyor. Ölçme dediğimiz şey aslında karşılaştırma yöntemidir ama her bir birey biriciktir ve hiçbir ölçüm başka bir ölçümle karşılaştırılamaz.


Bu yaş grubu çocuklar ne yapabilir derseniz? Maç yapar yani topun peşinde koşar. Aşağıdaki videoda ise bu coşkuyu göreceksiniz. Çocuklar coşkuyla koşar. İçlerinde olan coşkulu koşma isteğidir. Kafalarında kazanma isteği olsa da oyundan zevk alma düşüncesi daha baskındır.

Biz olsak defans, ileri oyuncuları belirler ve sahaya yayılırız. Çocuklar bozulmamış yapıları gereği koşar da koşar...Amaç yenmekten ziyade eğlenmektir. Amaçları eğlenmektir, yenmek ardından gelebilir.

Çocukların bana öğrettiği soru şu:
"mutlu olmaya ne zman sıra gelecek?"

Bizim cevabımız:
"önce okulunu kazan, sonra okulunu bitir, sonra memurluk sınavını kazan ve memur olup evlen, ardından çocuklar bir büyüsün ve emekliliğin bir gelsin, en sonunda maaşın olacak, çocuğun olacak ve zamanın olacak. İşte o zaman mutlu olacaksın..."

Onların cevabı:
"mutluluk hemen şimdi..."