26 Ağustos 2013 Pazartesi

Paskal Bıyığı

Paskal üçgeni çok önemlidir. Bu üçgen aslında tüm sayıları içerir. En yukarıda bir sayısı vardır ve alta doğru tüm sayılar üstündeki iki sayının toplamı şeklinde yazılır.

Belirtilen şekilde oluşturulan üçgen satır ve sıralar kullanılarak çeşitli işlemlerin sonuçlarını bulmakta bize yardımcı olur. Bu üçgeni Ömer Hayyamın bulduğu da çeşitli kaynaklarda yazar. Aşağıda paskal üçgeninin orjinal hali ve Paskal'ın kendisi görülmektedir. Paskal resimden de anlaşılacağı üzere bıyıksızdır. Bu yazının konusu da budur....




Paskal'ın orjinal çalışması da bir üçgeni andırmakla birlikte "bir üçgen değildir!".
Her bir sayı bir madde ile temsil edilse bile bu ilişkiler ağı hiçbir zaman bitmeyecek bir yapıdır. Sonu gelmeyen bir yapının üçgene benzeyeceği sezgisel olarak doğru olsa bile geometrik tanımlar gereği doğru değildir. Kısacası bitmeyen bir sayılar dizisi için bir yerden kesip "bu kadarı uçgen" diyebiliriz. Tamamı hakkında üçgen diyemeyiz çünkü sonsuz sayı bu orüntüye dahildir.
Peki sonsuz değilde otuz satır kadar bir sayıyı sıralayacak olursak ne olur?

 Sayılar büyüdükçe sayının yazıldığı hane büyür ve dolayısıyla uçlara doğru orantısız yayılmalar başlar...Bu genişleme bana bıyığı hatırlatıyor. Bu nedenle "paskal'ın üçgeni" yerine "bıyığı" demek daha doğrudur.
Bıyık, nereden keserseniz o kadardır, aşağıya doğru uzar ve yayvanlaşır.

Eee...hep gazete kağıdındaki mankenlere bıyık yapacak değiliz. Bilim adamları da elimizden kurtulamaz!